RMCGF 2016 – sedmi dan

Sarno, Italija, 22. oktober, 2016 – Dobro jutro in dobrodošli na finalni dan svetovnega prvenstva Rotax MAX Challenge Grand Finals 2016! V zraku je čutiti veliko navdušenja saj se je za  nekatere finalni dan odlično izšel. Po drugi strani pa je čutiti tudi žalost saj se s tem končuje tudi dogodek Grand Finala 2016.

Vremenarji so napovedovali 14°C in sonce – olajšanje za dirkače in mehanike, predvsem za tiste, ki so iskali bolj suhe razmere.

Urnik sobotnih dirk je vključeval en jutranji trening in dirko. Seveda na koncu dneva velika žurka za vse, ki bo v hotelu Golden Tulip Plaza v Caserti.

Finale 125 Micro MAX
Fantastična dirka malih dirkačev, ki so tekmovali eden proti drugemu! Prvih pet dirkačev se je v začetku dirke oddaljilo od ostalih, da so si pridobili dovolj prostora za boj za prva mesta v kasnejši polovici dirke. Na začetku je vodil petorico američan James Egozi, vendar ni dolgo vodil. Egozija je na glavni ravnici prehitel cel vlakec dirkačev. Akcija na stezi se je zaostrila v zadnjem krogu in dirka med prvimi petimi je postava zelo vroča. Prehitevali so se na vsakem ovinku, vse do ciljne črte. Brez dvoma je povedel američan Diego Laroque, ki je cilno črto prečkal za skoraj desetinko pred portugalcem Adrianom Malheiro. Dva timska kolega iz Nizozemske, Robert De Haan in Kris Haanen sta končala tretji in četrti. Egozi, zmagovalec prejšnje dirke je končal četrti.

Naš tekmovalec Mai Sadar je končal na 29. mestu, Aleksandar Bogunovic takoj za njim na 30. mestu ter še en Sportstilov dirkač Shota Fujii na 34. mestu.

Finale 125 Mini MAX
Hvala bogu se je dirka te kategorije začela dokaj čisto, razen majhne nezgode na koncu kolone v drugem zavoju. Takoj na začetku dirke se je kanadčan Thomas Nepveu odlepil od skupine in si ustvaril lepo prednost. Ta prednost pa ni trajala dolgo, saj so se trije dirkači za njim pogrupirali, se mu s skupno hitrostjo približali in ga na ravnici prehiteli. To se je zgodilo v prvi četrtini dirke. Prvi, ki je prehitel kanadčana je bil južnoafričan Jayden Els in kmalu si je privozil še dodatno sekundo prednosti do konca dirke. Toda akciješe ni bilo konec. Finec Luka Nurmi in francoz Victor Bernier sta dohitela Elsa, in ga na koncu ravnice prehitela prav v zadnjem krogu. To je tudi bila točka, kjer so se prvi trije dirkači začeli prehitevati v vsakem ovinku kroga. Prav vsak je poskušal doseči najvišjo stopničko za zmagovalce. Žal niso bili pozorni na četrto uvrščenega Nepveua, ki se je skrival z anjimi z le slabe pol sekunde zaostanka. Vozil je zelo konstantno in bil je zelo pripravljen da prehiti ob katerikoli priložnosti. Pribljižno tri zavoje pred koncem dirke je izkoristil to priložnost in ni prehitel le tretje uvrščenega temveč tudi drugouvrščenega s kar precejšnje razdalje. Na koncu je vseeno zmagal Els vendar le s sekundo prednosti proti Nepveu. Kanadčan je končal dirko z le dvemi desetinkami prednosti pred tretjeuvrščenemu Nurmi. Videli smo res lepo in čisto dirko vseh tekmovalcev!

Finale 125 Junior MAX
Juniorks adirka je presenetljivo potekala zelo lepo ne samo na startu, temveč tudi do konca. Takoj bi lahko prepoznali potencialne zmagovalce, saj so se od ostalih kar hitro oddaljili. Vodilni, italijan Marco Settimo se je proti sredini dirke oddaljil od ostalih. Anglež Mark Kimber je počasi začel poditi Settima. Proti koncu dirke je postalo zelo napeto, saj so bili Kimberjevi časi na drugi poziciji za skoraj 2 desetinki hitrejši od prvouvrščenega. Zadnjih nekaj krogov smo lahko videli, da je prava bitka dirke potekala med Settimo in Kimberjem. Italijan je ostal miren in je bil zmožen obdržati Kimberja zadaj krog za krogom, zavoj za zavojem. Kimber je poskušal prehiteti Settima v zadnjem zavoju zadnjega kroga, vendar je bil neuspešen. Tako je Settimo dvignil svoje roke visoko v zrak, ko je prečkal ciljno črto. Kimber je končal drugi, pribljižno dve desetinki za Settimom, Kimberjev moštveni kolega Johnathan Hoggard pa je končal tretji z več kot osmimi sekundami zaostanka.

Finale 125 MAX
Seniorski dirkači so dokazali, da so lahko bolj tekmovalni kot juniorčki, saj smo v finalu lahko videli kar nekaj nesreč. Vse oči pa so bile uprte na začetek kolone. Rus Denis Mavlanov in francoz Adrien Renaudin sta vodila skozi prvi zavoj. Renaudin je v prvih nekaj zavojih sicer izgubil nekaj mest, katere si je kasneje priboril nazaj in ostal na drugem mestu. Večino dirke je prva deseterica vozila lepo v vrsti, odbijač na odbijaču. Ko sta se vodilna zaključevala dvajseti krog, sta Mavlanov in čeh Petr Bezel začela boj za vodstvo. Tako sta si priborila skoraj dve sekunde prednosti pred tretje uvrščenim turkom Berkaye, Beslerjem. Renaudina so zopet izrinili nekaj mest nazaj, kjer je padel v nezgodo le krog pred ciljem. Mavlanov je držal svojo glavo nizko in ostal zbran celoten ostanek dirke, kljub temu, da so ga poskušali nekateri dirkaši prehiteti. Ruski dirkač je na koncu zmagal z več kot sekundo in pol pred Bezelom. Besler je končal tretji. Mavlonovu pa se žal ni izšlo tako kot si je zamislil in je končal na šestem mestu.

Sportstilov dirkač Pierre Runić finala žal ni zaključil.

Finale 125 MAX DD2 Masters
Štart je lepo uspel z eno izjemo. Enega dirkača so izrinili malo bolj na široko kot je mislil in je odšel s steze. Prvi štirje dirkači so krog za krogom vozili eden za drugim na odbijaču. Do nekje sedmega kroga je vse izgledalo lepo in prav, nato pa sta se kanadčan Scott Campbell in američan Luis Schiavo sdotaknila med prehitevanjem in to je bil konec za Schiaba, Campbell pa je padel na 32. mesto. Dama dirke, Tiffany Chittenden, je končala na 11. mestu :). Skoraj polovico dirke je vodil finec Antti Ollikainen pred nizozemcev Dennisom Kroesom z le dvema desetikama prednosti. Bitka se je začela in v nadaljevanju je Kroes zopet izgubil mesto, prehitel pa ga je avstralec Lee Mitchene.

Naš dirkač Primož Matelič je zaključil na odličnem 16. mestu.

Finale 125 MAX DD2
Ta dirka je bila prav neverjetna! Na začetku dirke smo videli novozelandca Josha Hart, ki je povedel pred madžarom Ferencem Kancsar. Ferenc je ostal na drugem mestu kar precej časa, medtem pa non stop pritiskal na Harta. Sčasoma je nekdanjemu zmagovalcu Grand Finala uspelo prehiteti Harta. Proti sredini dirke je Kancsarju tesno sledil danec Christian Sorensen, ki je bil konstantno desetinko hitrejši. Vozil je pametno. Namesto, da bi ga takoj prehitel, je ostal za madžarom in potrpežljivo čakal na priložnost. Ker je Sorensen ostal za Kancsarjem, sta s eoddaljila od ostalih. Le tretje uvrščeni litvanec Simas Juodvirsis  je še poskušal ujeti vodilna. Zadnja dva kroga sta bila, kot bi nekateri rekli, najbolj razburljiva. Sorensen je večkrat poskušal prehiteti Kancsarja, ki je taktično blokiral vse poskuse danca. Vsi smo strmeli v zadnji zavoj  zadnjega kroga in se spraševali ali bo Sorensen poskušal ponovno… in je res. Kancsar je ostal zbran in ga zadržal ter tako zmagal drugič!

Prešeren Klemen, predstavnik Slovenije je finale končal na 22. mestu.

Zadnje dni smo na stezi videli fenomenalne bitke tekmovalcev za stopničke. Kronali smo štiri zmagovalce Rotax MAX Challenge Grand Finala ter dva državna prvaka v kategorijah Micro and Mini MAX. Szona 2016 je s tem uradno zaključena. Dirkačem in timom bo dana nova priložnost v novi sezoni 2017. Verjamemo, da bodo delali še bolj trdo in se bodo nekateri zopet kvalificirani na prestižno tekmovanje Rotax MAX Challenge Grand Finals.

BRP se je zopet zahvalil vsem, ki so pripravili tako spektakularen teden ter povabil, da se zopet zberemo in praznujemo 17. obletnico RMCGF-ja. Upamo, da se vidimo naslednje leto!

**Rezultati omenjeni v tem poročilu še niso uradni in ne vključujejo možnih kazni po času in mestih za napravljene prekrške.