Grip je držal, obdržali so se le najboljši

Ko se je 113 karting voznikov iz različnih kategorij spustilo na stezo na avstrijskem Speedworldu blizu Brucka je bilo motorje slišati daleč na okrog. O intenzivnem dirkaškem vikendu ni bilo dvoma že v petek. Ta se je stopnjeval in gledalcem pripravil zanimiv vpogled v karting svet. Na dogodku, ki je bil kombinacija kar štirih prvenstev, so vozniki premikali svoje meje na zahtevni postavitvi proge, ki omogoča kar 3 različne kombinacije. Tokrat so tekmovalci vozili po 2. konfiguraciji proge.

V šestih kategorijah – Rotax Micro Max, Rotax Mini Max, Rotax Max Junior, Rotax Max Senior, Rotax DD2 in KZ2 – so se vozniki in voznice spopadli na treh dirkah. Kategorija Senior je s svojimi 46 udeleženci izstopala s tremi hiti namesto dveh dirk, kar je vikendu dodalo še eno plast navdušenja.

Proga je s svojo edinstveno kombinacijo dolgih ovinkov, šikan in vznemirljivega rahlega previsa voznikom zagotovila pravi preizkus. Šikana, ki se nahaja na previsu proge, in zadnji štirje ovinki pred ciljno črto so se izkazali za najbolj vznemirljive točke, ki so gledalce pustili na robu sedežev.

Tudi tokrat so dirke potekale brez dežja, ki bi lahko razbil hudo konkurenco. Vozniki, ki so se borili za slavo na prvenstvih Sportstil Cup, RMC Austria, CEZ in RMC Madžarske, so svoje bolide pritiskali do svojih meja.

Rotax Micro Max

V najmlajši kategoriji, Rotax Micro Max, kjer lahko otroci tekmujejo že od osmega leta dalje, se je pomerilo skupno 17 voznikov in voznic. V mednarodnem pokalu Sportstil je s tremi zmagami prvo mesto slavil Luka Radenković  (22, Tesla Karting Team). Za petami sta ciljno črto prečkala Nikola Radetić (16, AMK Podgorica Racing Team) ter Timon Grgič (5, AMD Šlander).

Rotax Mini Max

Rahlo številčnejša kategorija Rotax Mini Max je s 21-imi tekmovalci poskrbela za prikaz, kaj otroci res zmorejo, če jim nekdo stoji ob strani, predvsem pa, kako lahko v dirkanju tudi uživajo.  Zmago je odnesel izkušeni Vito Ćoza (111, Anviracing Grobnik), sledila sta mu Maj Tušek Haladea (125, AMD Ptuj) in Petra Milosavljević (105, SKU Fanatic Kart Club).

 

Rotax Max Junior

Mladinci so na tokratni vikend brusili detajle in pokazalo se je, kdo je resnično treniral. Med skupno 28 vozniki in voznicami si je prvo mesto v pokalu Sportstil priboril Maj Rakuša (217, AMD Ptuj) ter prehitel drugouvrščenega Uroša Bogdanića (212, AMSK Novi Sad) ter trenutno vodilnega Jureta Levarja (272, AMD Šlander).

Rotax Max Senior

Zopet najštevilčnejši vozniki kategorije Rotax Max Senior so postavili nov rekord sezone. Na tokratnem dirkaškem vikendu jih je tekmovalo največ, do sedaj – 46. Zmago je ponovno unovčil Nik Trobec (308, AMD Ptuj), drugo mesto je zasedel Mai Sadar (399, AMD Šlander), tretje pa Anja Levar (374, AMD Ptuj).

Rotax DD2 in DD2 masters

V edini Rotaxovi kategoriji z menjalnikom, kategoriji Rotax DD2, je v vseh treh vožnjah zmago prepričljivo odnesel Xen De Ruwe (435, AKK Sportstil), za petami mu je drvel Dimitrij Mlakar (426, AMD Hajdina), pokal za tretje mesto je šlo v roke Leonu Zelenku (451, KK Koprivnica).

Tekmovalcem kategorije DD2 so se na stezi pridružili tudi vozniki razreda DD2 Masters. Zmaga je šla v roke Anji Gregorčič (521, PRP Karting Klub).

KZ2

Kategorija KZ2 je tokrat nastopila s petimi predstavniki. V pokalu Sportstil je zmagal Andrej Dobrota (709).

Intervjuji po dirki so razkrili izzive proge. Mnogi vozniki so govorili o visokem oprijemu in tehnični naravi postavitve, kar ustvarja zahtevno okolje za vožnjo in nastavitev kartingov. Medtem ko so bili nekateri zadovoljni s svojimi rezultati, so drugi izrazili razočaranje, ker niso uspeli izpolnili svojih pričakovanj.

Razgrela guma na dirkališču Speedworld se počasi ohlaja, vozniki in njihove ekipe pa se sedaj ozirajo na Vransko, kjer bo od 26. do 28. julija potekala naslednja dirka. Tekmovanje bo zagotovo prav tako intenzivno, vznemirljive zmage pa so na dosegu roke prav vsem tekmovalcem.