Zanimivo na Vranskem

V nedeljo, 17. julija 2016, je na AMZS-jevem Centru varne vožnjena Vranskem potekala 5. karting dirka za Sportstil pokal 2016. Dirka je štela tudi za državno prvenstvo in sicer kot četrto po vrsti v letošnji sezoni.

Steza na Centru varne vožnje na Vranskem je postavljena v sam center poligona nasproti glavne stavbe. Ima osem zavojev in eno šikano, dolga je 1050 mestrov. Štart poteka po klancu navzgor. Posebnosti so tudi ostri zavoji po klancu navzdol.

Na sobotnem treningu so bili dirkači razporejeni po različnih kategorijah. Dirkači so med treningi imeli skoraj uro časa, da so svoje dirkalnike pripravili na naslednji trening. Večjih težav na samem treningu ni bilo, vreme je postreglo z oblačnostjo, tako da vročine tudi ni bilo. Proti koncu dneva smo začutili tudi nekaj kapelj dežja.

Po nedeljskem jutranjem treningu se je na Briefingu zbralo 92 prijavljenih tekmovalcev iz slovenije, hrvaške, avstrije, italije ter celo bosne in hercegovine, ukrajine ter švedske, ki so poslušali še zadnja navodila direktorja in tehničnega komisarja.

Tekmovalci Speed World Academy iz Avstrije

Tekmovalci Speed World Academy iz Avstrije

Kvalifikacije so potekale po urniku in brez težav, so bile pa napete in stresne, saj so si bili nekateri tekmovalci z najboljšimi časi zelo blizu, kar je napovedovalo zanimive in napete dirke. Žal smo na kvalifikacijah bili priča že prvim diskvalifikacijam in sicer zaradi tehnične napake ter premajhne teže.

Predfinalne dirke so že prinesle prve zanimivosti za gledalce.

Med najbolj prisrčne dirke spada kategorija R1 mini 50, kjer dirkajo naši najmlajši. Zbralo se jih je precejšnje število in prav vsi so se z nasmeškom podali na stezo, kjer so med dirko navijačem sem ter tja tudi pomahali. Tokrat je bil neulovljiv Oskar Poberaj, katerega vožnjo je bilo z veseljem za pogledati.

Že bolj tekmovalni so dirkači kategorije R2 Rotax micro max, kjer jih je v letošnji sezoni skoraj 20, nekateri pa so to dirko peljali prvič. Videti je bilo veliko prehitevanj in prav vsak se je boril za čim boljšo uvrstitev. Na koncu je ciljno črto prvi prevozil Mai Sadar iza AMD Šlander Celje.

Med avstrijskimi tekmovalci v kategoriji Rotax 125 Mini Max so si bili vsi tekmovalci po desetih krogih skorajda izenačeni. Med prvim in zadnjim je preteklo le malo manj kot pol sekunde, najhitrejši pa je bil Leon Killmayer. V tej kategoriji ni bilo slovenijskih predstavnikov.

Precej borbeni so bili tudi dirkači v kategoriji R3 Rotax 125 Junior, vendar je bil Nik Prunk skorajda prehiter za vse.

Zanimiva dirka je potekala tudi v kategoriji R4 Rotax 125 Max Senior, kjer je čez celotno dirko potekal boj za prvo mesto med Katjo Pivk (SLO) ter Pierrom Runićem (BiH). Nabrala sta precejšnjo prednost pred ostalimi tekmovalci, vendar se jima v zadnjem ovinku pred ciljem ni izšlo in sta oba zletela s steze. Predfinale je tako pripadal avstrijki Alice Karlhuber.

Tudi v kategoriji R5 Rotax 125 Max DD2 spremljamo boje med Davidom Rotarjem in Klemnom Prešernom, ki si tudi podajata prva mesta v končnih uvrstitvah, vendar je tokrat bil David najhitrejši.

Tudi v najmočnejšem karting razredu R7 KZ2 je bilo pestro, vendar je bil najhitrejši Martin Mihič.

V kategoriji Rok Super, pokala Rok, so tekmovali štirje tekmovalci, med katerimi je bil daleč najhitrejši Gašper Iljaž.

Marsikdo je bil po predfilani dirki klican h komisiji direktorju dirke, da so razčistili nejasnosti spornim dogodkom na stezi. Niso imeli veliko dela, so ga pa opravili odlično, saj kasnejših pritož ni bilo.

Vreme je tudi tokrat dobro streglo s soncem ter z oblaki vsake toliko časa znižalo temperaturo tako v boksih kot na dirkah. Celoten dirkaški dan smo lahko poskušali tudi komentatorja, g. Vanja Gorišek, ki dobro pozna tekmovalce. Zaradi njegovega opažanja in komentarjev smo si lahko ogledali marsikater dogodek na stezi, katerega bi mogoče sami spregledali.

Po kosilu so se pričele finalne dirke, kjer so tekmovalci še enkrat poskušali izboljšati svoj rezultat in pridobiti čim več točk v pokalu.

V kategoriji R1 mini 50 je bilo pestro. Videli smo veliko prehitevanj, vsi dirkači pa so z zanosom in užitkom vozili skozi ovinke. Na koncu je bil za vse prehiter Oskar Poberaj, ki je na cilju prejel venec za prvo mesto v finalu.

Ciljno črto v kategoriji R2 micro max je prvi prečkal Mai Sadar (AMD Šlander Celje), za drugi dve mesti na stopnjičkah pa se je borilo še kar šest tekmovalcev.

V kategoriji Rotax 125 mini max je bil najhitrejši Camillo Stubenberg. V kategoriji R3 Rotax 125 Junior so seznam najhitrejših do dobra premešali, tako da je na koncu zmagal Anže Dovjak (AMD Šlander Celje) imeli pa so tudi en odstop.

V kategoriji R4 Rotax 125 Max Senior smo bili zopet priča dobri dirki z veliko taktike in zvitosti temovalcev. Boj za prvo mesto je bil napet do konca, vendar je Katji Pivk (AMD Šlander Celje) uspelo ugnati šveda ter tako prevzeti vodstvo.

Tudi v kategoriji R5 Rotax 125 Max DD2 smo videli nekaj mojsterskih potez tekmovalcev, na koncu pa je krepko prevladal David Rotar (AMD Šlander Celje).

V kategoriji R7 KZ2 je zaradi trka najhitrejših ciljno črto prvi prevozil Jan Skledar (AMD Hajdina). V Super Rok kategoriji pa je znova slavil Gašper Iljaž (AMK Rokart).

Sledila je podelitev pokalov najboljšim trem iz vsake kategorije. V točkovanju za državno prvenstvo je v skupnem zmagalo društvo AMD Šlander Celje, drugi so bili dirkači iz AMD Hajdine in tretji AMD Ptuj.

Naslednja dirka za Sportstil pokal 2016 bo potekala 6. avgusta 2016 na dirkališču Speed World v Avstriji. Naslednja dirka za državno prvenstvo 2016 pa bo 21. avgusta na dirkališlču Pista Alberone v Čedadu v Italiji.