RMGF 14 – Sobota

10167946_716098015107872_7528554885158485807_nZa nami je tudi zadnji dan letošnjega Rotax Max Grand Finala. Organizatorju je sicer popolno izvedbo preprečil dež, zaradi katerega so bile odpovedane predfinalne dirke v vseh razredih, tako da so dirkači vozili samo finale.

Predfinale kategorije Junior so organizatorji zaradi obilnega dežja najprej prestavili za 30 minut. Po pol ure so tekmovalci končno odpeljali na progo, a ne za dolgo, saj je bila dirka prekinjena že po prvem krogu, ker je bilo na dirkališču preveč vode. Delavci ob progi so poslušali odvečno vodo spraviti s steze, a ker jim po eni uri tega ni uspelo narediti, so se organizatorji odločili, da bodo odpovedali vse predfinalne dirke. To je pomenilo, da bodo tekmovalci štartali iz mesta, ki so ga dosegli v skupnem seštevku prejšnjih dveh dni.

Rotax Max Junior

Finalna dirka v kategoriji je bila po vsej verjetnosti najbolj zanimiva. Na povsem razmočeni podlagi, polni luž, smo videli ogromno tveganih in atraktivnih prehitevanj. Največ pozornosti je vsekakor požela vodilna četverica, ki je ves čas vozila skupaj in se prehitevala. Do končnega rezultata je prišlo šele v zadnjem krogu, ko sta se prehitevala Max Timmermans in David Wooder, to pa je s pridom izkoristil Jueri Vips, ki je skozi cilj pripeljal z minimalno prednostjo in tako osvojil naslov svetovnega prvaka. Z eno dolžino karta zaostanka je kot drugi skozi cilj pripeljal David Wooder, do zadnjega kroga vodilni Max Timmermans pa je bil v cilju za las hitrejši od Jesperja Sjoeberga in je tako osvojil tretje mesto. Sjoeberg je stopničke zgrešil za desetinko sekunde, na petem mestu pa je je končal Max Hofer, ki je v letošnji sezoni vozil tudi pri nas na Vranskem.  Dirko je sicer začel iz zadnje štartne vrste, v 15 krogih, kolikor je bila dolga dirka, pa se je uspel prebiti do petega mesta, kar je vsekakor odličen uspeh. Katji Pivk se v finalni dan ni uspelo uvrstiti in je končala na skupnem 55 mestu.

Rotax Max

Dež ni ponehal tudi med naslednjo dirko, in sicer v kategoriji Max. Od začetka, pa vse do polovice dirke je najbolje kazalo Portugalcu Burunu Borlidu, ki si je nabral majhno prednost, nato pa ga je dohitel Španec Carlos Gil. Videli smo lahko nekaj prehitevanj, na koncu pa je bil uspešnejši prav Gil, ki je zasluženo postal svetovni prvak v tem razredu. Bruno Borlido se je moral tako zadovoljiti z naslovom podprvaka, zadnje mesto na zmagovalnem odru pa je pripadlo Zacharyu Claman-Demelu. Najhitrejši krog na dirki je odpeljal četrto-uvrščeni Šved Viktor Oeberg. Pierre Runić se v finale žal ni uvrstil in je zasedel 41. mesto.

Rotax DD2 Masters

Kot tretja je bila na vrsti kategorija DD2 Masters, v kateri je nastopal tudi Primož Matelič. Najboljše izhodišče na začetku dirke je imel štirikratni svetovni prvak Cristiano Morgado, Matelič pa je dirko začel iz druge štartne vrste, in sicer iz odličnega četrtega mesta.  Na zahtevni podlagi se je najbolje znašel Mikko Laine, ki je bil precej hitrejši od svojih konkurentov in je osamljen pripeljal skozi cilj, z več kot pet-sekundno prednostjo pred lanskoletnim svetovnim prvakom Morgadom, ki je končal na drugem mestu. Zelo zanimiv je bil boj za najnižjo stopničko, za katero sta se vse do cilja borila Jeremie Charon in Antti Ollikainen. Slednji je bil uspečnejši, Charon pa je za njim zaostal le desetinko sekunde in se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. Matelič je dirko sicer dobro začel, a ga je kasneje prehitelo nekaj dirkačev in je na koncu skozi cilj pripeljal kot 14, ker so po dirki diskvalificirali dva dirkača pred njim, je  končal na 12 mestu in tako izenačil najboljšo uvrstitev slovenskih nastopov na Rotax Max Grand Finalih.

Rotax DD2

Nepričakovano, je bila kategorija DD2 od vseh štirih še najmanj zanimiva. Sean Babington si je v 18 krogih nabral prednost več kot dveh sekund in tako zanesljivo osvojil naslov svetovnega prvaka. Na drugem mestu je končal lanskoletni svetovni prvak Ben Cooper, ki je svoj naslov predal Babingtonu, sam pa sprejel mesto podprvaka v sezoni 2014. Na tretjem mestu je končal Avstralec Jordan Boys, tik pod zmagovalni oder pa se je uvrstil Kanadčan Fred Woodley. V tem razredu je nastopil tudi Sandro Luković, ki pa je dirko končal v 11 krogu, ko mu je odpovedal motor in je tako zasedel 28 mesto.

{pgcooliris id=157|width=750|height=350|numrows=3|otherflashvars=style=black&showembed=false}