Nika! – celovečerni film o kartingu

Nika film (Ylenia Mahnič in Sebastian Cavazza)

V minulih dneh so na kartordomu v Kopru znova zahrumeli motorji. Izbor najboljših mladih slovenskih kartistov je pod vodstvom Domna Jerančiča sodeloval pri snemanju mladinskega celovečernega filma »Nika«.

Mladinski celovečerni film »Nika« je zgodba o kartingu, ki govori skozi oči glavne junakinje, 16-letne Nike. Gre za film o odraščanju, v katerem Nika, kljub nasprotovanju svoje mame, vztraja pri dirkanju, saj je njena velika želja postati voznica formule.

 

Nika film (Ylenia Mahnič in Sebastian Cavazza)Scenarij za Niko sta ustvarila slovenski režiser Slobodan Maksimović in pisatelj Matjaž Pikalo. Slobodan Maksimović je filmsko občinstvo prepričal s filmom Hvala za Sunderland (najboljši film FSF 2012), Matjaž Pikalo pa ima v svojem pisateljskem opusu že kar nekaj del namenjenih mladim. Film nastaja v produkciji Nora production group, ki je producirala že mnoge TV oglase (tudi legendarne Dobre vile) ter uspešen generacijski film Jebiga. Oboje je delo režiserja Mihe Hočevarja, ki se je podpisal tudi pod najbolj gledan slovenski film »Gremo mi po svoje«, pri novem filmu pa sodeluje kot kreativni producent.

Pri nastanku spektakularnih posnetkov dirkanja po koprskem kartodromu so ključno vlogo prizorov na dirkališču odigrali najboljši mladi slovenski kartisti, sodniške položaje ob stezi pa so zasedli njihovi starši in spremljevalci. Celotna filmska ekipa je v vsega nekaj dneh pripravila pristno filmsko kuliso za osrednje dogajanje v filmu – dirko Adriatic Cup. Treningi, kvalifikacije, dirke in ogromno število gledalcev na tribunah, vse to je številne mimoidoče prepričala, da gre za čisto pravo dirko. Pri snemanju so vse svoje znanje na stezo in filmski trak prenesli obetavni vozniki in voznici Sara Markučič, Katja Pivk, Nik Prunk, Mihael Špeh, Mark Škulj, Nal Klemenčič, Nik Štefančič, Mark Mramor, Jan Borovnjak, Domen Jerančič ter ekipa Hitri Dirkač. Nedvomno zanimiva izkušnja za mlade slovenske kartiste, ki se bodo na ta način vpisali v zgodovino slovenskega filma.

Po uspešno opravljenih slovenskih avdicijah je bila skrbno izbrana igralska zasedba filma. Izbor režiserja filma, Slobodana Maksimovića, je kombinacija svežih obrazov in znanih igralcev. Glavno junakinjo filma, Niko, igra simpatična 16-letna dijakinja Gimnazije Koper, Ylenia Mahnič. To bo zanjo prva večja filmska vloga. Poleg Ylenie mlajšo generacijo igralcev zastopajo tudi Demetra Malalan, Zala Đurić Ribič, Benjamin Krnetić, Patrik Škvarč ter drugi mlajši igralci. Generacijo staršev, ki so nekakšna protiutež uporniški mladini, bodo upodobili številni dramski igralci: Sebastian Cavazza in Marjuta Slamič (Nikina starša), Nenad Tokalić (trener Nani), Gašper Tič, Gojmir Lešnjak, Primož Pirnat, Borut Veselko ter številni drugi. Kot zanimivost lahko omenimo, da se v filmu pojavita tudi Miha Hočevar, režiser filmov »Gremo mi po svoje« ter Tomaž Klemenčič, znani športni komentator.

Zadnja klapa filma se že približuje cilju. Urbana filmska zgodba, ki se odvija na ulicah Kopra, Izole, Pirana ter na karting stezi v Kopru, bo posneta do konca junija. Romantika slovenske obale, sodobni filmski jezik ter univerzalnost zgodbe, prepletene s spektakularnimi posnetki dirkanja, so dovolj dober razlog za uspešen slovenski film. Ustvarjalci filma obljubljajo dinamičen in sodoben generacijski film, ki bo zadovoljil slovensko kinematografsko občinstvo.

 

Nika v akciji Zadnja klapa filma se že približuje cilju.

 

{pgcooliris id=162|width=750|height=350|numrows=3|otherflashvars=style=black&showembed=false}